Thuis: Nu !

Het Begin Accordeon Connection Op mijn werk De SVEM Thuis: Toen ! Thuis: Nu !

Dus in 2004 kocht ik een Yamaha PSR3000. Ik begon natuurlijk meteen weer te improviseren en componeren en het maken van sequences. Het eerste resultaat was een stuk dat ik Funkypads noem. Klik op de foto hieronder om het te horen.

Zoals je kunt zien op de foto hieronder, zijn er knopjes op het keyboard die Multipads worden genoemd. Het is mogelijk daar kleine sequences in te zetten en die te gebruiken. En dat is precies wat ik heb gedaan. Als een bonus kun je de sequences horen als je op de vier multipads klikt.

De eerste is een clavinet, de twee een soort van synth-gitaar, de derde een baritonsax en de laatste een saxofoon sectie. Als je op het knopje van de foto klikt waar Multipad Select staat hoor je het ritme en de Multipads (natuurlijk werkt dat in werkelijkheid niet zo!).

Het is nogal afwijken om op een arranger keyboard te spelen en ik moet er nog aan wennen. Maar het concept bevalt me en bovendien heb ik niemand nodig om te kunnen spelen. Natuurlijk is dat niet altijd positief, want verschillende mensen brengen verschillende ideeŽn in en ze kunnen elkaar inspireren. Maar voor nu ben ik gelukkig, want er is niet veel tijd - of liever weinig mogelijkheid - om met andere mensen te spelen. En ik kan nog steeds de mzuikale neurons in mijn hersenen gebruiken.

Voor het volgende stuk heb ik een style gepakt - een style bestaat uit verschillende arrangementen die de accoorden volgt die jij speelt - en iets gecomponeerd waar ik blij mee ben. Zelfs de titel kwam meteen bij me op: Traffic Lights. Ik heb ook weer multipads gebruikt.

De style die ik gebruik heet R&B Ballad. Gedurende het stuk, verander ik van variatie (er zijn er 4) en gebruik ik verschillende  Multipad settings - omdat je voor elke variatie een andere set multipads kan programmeren.

 

Klik op dit papier om dit stuk te horen.

Omdat je behalve spelen ook op allerlei knopjes moet drukken, kan ik in de war raken. Ik kan het slecht onthouden. Dus heb ik het voor dit nummer opgeschreven, samen met de akkoorden. Echter niet op de traditionele manier. Ik heb het verschillende keren opgenomen met de onboard sequencer en het vandaar in de computer opgenomen en geŽdit. 
Het pakken van akkoorden is soms een nieuwe ervaring voor me. Soms moet ik ze anders spelen dan ik gewend ben, omdat de style die vingersettings volgt en je binnen een bepaald gebied moet blijven (1.5 octaaf). Daar moet ik erg aan wennen. Wat me soms in de war brengt is dat wanneer ik met mijn vingers een volgend accoord lager pak, de begeleiding soms omhoog gaat. Wennen, dus.

De laatste keer dat ik deze site heb geŁpdate was in 2005, al weer drie jaar geleden.
Ondertussen heb ik niet stil gezeten en heb wat nieuwe composities gemaakt, maar ik ben ook bezig geweest een repertoire op te bouwen en de mogelijkheden van mijn PSR-3000 te ontdekken.
Ik heb nog even gedacht om mijn keyboard in te ruilen voor de nieuwe PSR-S900, maar omdat de knoppen van de Multi Pad Control aan de andere kant van het keyboard zijn geplaatst, heb ik toch maar besloten mijn PSR-3000 te houden.

Het punt is dat ik veel gebruik maak van de Multi Pad Control, maar dan als sequencer om tegenmelodieŽn te programmeren. Ik deed dat eigenlijk ook al in Funky Pads - eigenlijk heb ik dat nummer er speciaal voor gemaakt - maar gebruik het ook in andere liedjes, zoals LOVE BOAT en ALLO ALLO.
Als je  Multipads gebruikt moet je op tijd op de knoppen drukken. Als je te vroeg of te laat drukt, is alles verpest. Soms geef ik mezelf nauwelijks tijd om op een knop te drukken. Doordat op de PSR-S900 de knoppen aan de andere kant van het toetsenbord zitten, heb ik van inruil afgezien. Opnieuw instuderen en programmeren is teveel gevraagd. Bovendien vraag ik me af wat ze de volgende keer doen .... ze weer naar de andere kant verplaatsen?

ALLO ALLO was vrij lastig om te leren spelen en het heeft een tijd geduurd om uit te dokteren hoe ik het moest doen. Toen ik het eindelijk kon spelen en ook een YouTube channel was gestart, leek het me leuk om een video te maken. Eigenlijk wilde ik laten zien dat het live te spelen was met behulp van de Multi Pads, maar het lukt me niet om mezelf te filmen. Ten eerste bleek mijn computer te langzaam en ten tweede lukte het met een fotocamera (mp4-filmpje) ook niet omdat het te donker is op zolder, waar ik altijd zit te spelen. Dus in plaats daarvan heb ik foto's gebruikt uit de tv-serie en u moet me maar vertrouwen als ik zeg dat ik het in ťťn keer heb opgenomen.
Ik heb het op YouTube staan, maar daar wordt de muziek mono, dus als je op de foto hieronder klikt, krijg je het orginele Windows Media filmpje te zien dat ik gebruikt heb voor YouTube.

Natuurlijk is het thema van de Engelse tv-serie 'Allo 'Allo niet mijn eigen compositie - het werd geschreven door David Croft en Roy Moore. Helaas is de tune nooit op CD uitgekomen.
Maar ik vond het altijd het fantastische mooie tune en wilde het graag spelen. Ik ben vrij tevreden met het resultaat.

The Merry Mooch is een liedje met een verhaal.
Ik besloot het op te nemen toen ik het begin pas had bedacht. Ik neem dan op met de ingebouwde sequencer van de PSR-3000. Toen ik echter het geluid naar flugelhorn (bugel) veranderde, pakte ik een verkeerd akkoord. Maar ik stopte niet en speelde het zoals je het nu kunt horen. Maar na de opname wist ik absoluut niet meer wat ik had gespeeld. Dus speelde ik de opgenomen sequence af en schreef noot voor noot op wat ik nu eigenlijk had gespeeld, want ik vond het lekker klinken.
Soms vraag je je af wat "inspiratie" nu eigenlijk inhoudt, maar dit keer had ik echt het gevoel dat de muziek me gewoon overviel.

Ik besloot het The Merry Mooch te noemen, omdat het me herinnerde aan de Big Band dansmuziek van de jaren 30. Mijn vader had toen zo'n band (alleen niet zo Big) toen hij maar 17 jaar oud was, toen de jongste bandleider in Nederland. Ze noemden zich The Merry Mooches en speelden rond Alkmaar, de plaats waar mijn ouders vandaan komen.

Dus besloot ik een filmpje te maken met de weinige foto's die ik van mijn vader had, waarop hij muziek maakt. Ik had maar vijf foto's, maar ik gebruik vooral de foto die in Krasnapolsky in Amsterdam is gemaakt. Als je op de foto klikt zie je de video, die ik ook op YouTube heb gezet.

En dan zijn we weer terug bij Funkypads.
Ik heb dit nummer opnieuw opgenomen en besloot er ook een filmpje voor YouTube voor te maken.
Dit keer niet om de PSR-3000 te leren kennen, maar om Windows Moviemaker te leren kennen. Dus dit keer gebruikte ik niet alleen foto's die ik van het internet heb gehaald van verschillende artiesten die Funky muziek en Jazz maken, maar ook wat videoclips die ik van YouTube heb gevist.
Bovendien heb ik foto's gemaakt van de multipads, die ik laat zien op het moment dat ik ze ga gebruiken (de volgorde is: knop 1, 3, 2 en 4)

Ik weet niet wat mijn volgende videos gaan worden, maar ik zal ze zeker ook weer op YouTube plaatsen. En natuurlijk als flv-bestand ook op mijn nieuwe pagina: MYTUBE ;-)

Wordt vervolgd ...........